Gronings gedicht wint

Tweede Jan Boer Poëzieprijs uitgereikt

Woensdag 19 oktober vond in De Kimme in Zuidlaren de tweede uitreiking van de Jan Boer Poëzieprijs plaats. De prijsvraag wordt uitgeschreven door GGz Groningen voor (ex-)cliënten van de geestelijke gezondheidszorg. De prijs wordt om de drie jaar uitgereikt. Jan Boer was een dichter die met veel liefde schreef over het Groninger land. Het thema voor de tweede Jan Boer Poëzieprijs was: ‘Pas later kreeg dat allemaal een naam'.
Het programma begon met een discussie tussen Rutger Kopland en Anna Enquist, over de vraag of poëzie troost kan bieden. Vervolgens werden de tien genomineerde gedichten voorgedragen. Door negen dichters, want één dichter was twee keer genomineerd. Ten slotte kwam dan het moment waar we allemaal voor gekomen waren: de prijswinnaar werd bekendgemaakt.

De ontvangst was niet verkeerd: naast koffie en thee een lekker petitfourtje. Twee jonge gitaristen speelden evergreens. Bij de ingang konden de gasten bij een gezelschap een woord opgeven. En vervolgens droegen zij uit het hoofd een bekend gedicht met betrekking tot datzelfde woord voor.
Het programma begon, zoals reeds vermeld, met een discussie over de vraag of poëzie troost kan bieden. Kopland was er stellig in: nee, zeker niet. Het beste wat de poëzie vermocht, was ‘dingen aan te raken die klaarliggen voor de mensen.' Hierin kon Enquist wel meegaan.

Klik hier voor het prijswinnende gedicht


Nina Werkman

Statistieken

Dan nu even wat statistieken. 151 Vrouwen en 103 mannen deden mee. Zij stuurden samen zo'n vierhonderd gedichten in (elke dichter mocht één of twee gedichten insturen). 66 Gedichten kwamen uit Groningen, 33 uit Friesland. Eén deelneemster kwam uit België (daarover later meer). Van deze vierhonderd gedichten werden 30 voor de bundel van de Jan Boer Poëzieprijs 2005 geselecteerd. Daaronder ook een Gronings gedicht van Hilbrand Harms, een goede bekende van deze krant. En van deze 30 gedichten werden er weer tien genomineerd. En één van die tien won de prijs.
Na een korte pauze ging het programma verder met het voordragen van de genomineerde gedichten. De Vlaamse Rita van Hauwermeiren moest twee keer op: allebei haar gedichten waren genomineerd. Een andere genomineerde was een oude bekende: Nuel Gieles, de winnaar van de vorige keer, in 2002. Op mij persoonlijk maakte het gedicht van Freek Pruiksma indruk: ‘Brief aan Van Gogh', een barokke schildering van een ziels- en lotsverwantschap met deze legendarische schilder.

Nina Werkman

Uiteindelijk werd het verlossende woord gesproken: Nina Werkman is de winnares van de Jan Boer Poëzieprijs 2005 met het Groningse gedicht ‘Handenbinders'. Nina Werkman is in 1947 geboren in Bellingwolde. Zij heeft door heel Nederland gewoond, maar woont alweer jaren in de stad Groningen (sinds 1986). Zij schrijft meestal in het Nederlands, maar ook wel in het Gronings. Het Gronings was haar eerste en, tot haar vierde jaar, enige taal. Ze schrijft ook wel proza en toneelteksten. Nina staat en stond ook op het podium als actrice. Ze heeft ook eerder succes gehad met haar gedichten: ze won de Dunya Poëzieprijs 2002 en de Apollo Poëzieprijs 2003 en werd derde bij de SNS Poëzieprijs 2002. Dus weer een mooie trofee voor in haar prijzenkast. En natuurlijk tweeduizend euro. Een hele prestatie, te worden gekozen uit vierhonderd gedichten. Nina Werkman, proficiat en lezer(es), geniet van het winnende gedicht, ‘Handenbinders' en/of de Nederlandse vertaling ervan, ook van de hand van Nina Werkman.

• Chris van Boetzelaer
• Foto's: Ed Lankhorst

De bundel ‘Hier ben ik de klank', waarin  de 30 beste inzendingen voor de Jan Boer Poëzieprijs staan, is te bestellen bij de afdeling Communicatie van GGz Groningen
communicatie@ggzgroningen.nl
tel. (050) 409 76 43. Prijs: 8,50 euro (incl. verzendkosten)